Αγορά Ηλεκτρικού Ποδήλατου

Τι είναι το ηλεκτρικό ποδήλατο;

Με δύο λέξεις : Χαρά και Χρησιμότητα*

Ευκολία στη μετακίνηση – οικονομία στη μετακίνηση – γυμναστική – ευεξία.

(* προϋπόθεση : μην επιλέξεις το φτηνότερο, ενημερώσου και  επίλεξε σωστά )

Χρειάζομαι δίπλωμα για να οδηγήσω ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ;

Σύμφωνα με το Άρθρο 2 του ΚΟΚ ποδήλατο είναι : Το όχημα δύο τουλάχιστον τροχών το οποίο κινείται με τη μυϊκή δύναμη εκείνων που επιβαίνουν και μπορεί να υποβοηθείται με βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ισχύος 0,25 KW (250W) και η ισχύς του οποίου μειώνεται σταδιακά και τελικά μηδενίζεται όταν η ταχύτητα του οχήματος φθάσει τα 25 χλμ/ώρα ή νωρίτερα, εάν σταματήσει η ποδηλάτηση.

Τα ποδήλατα δεν χρειάζονται πινακίδες, ασφάλεια και δίπλωμα οδήγησης.

Εάν σε ποδήλατο τοποθετηθεί κινητήρας βενζίνης ή μοτέρ μεγαλύτερο απο 250W τότε θεωρείται μοτοποδήλατο / μοτοσυκλέτα και για να κυκλοφορεί νόμιμα στους δημόσιους δρόμους χρειάζεται πινακίδες κυκλοφορίας, ασφάλεια και το ανάλογο δίπλωμα οδήγησης.

(*) Μάλλον είναι αυτονόητο, αλλά ας το ξεκαθαρίσουμε : Τα δίκυκλα που δεν έχουν καθόλου πετάλια ή που έχουν πετάλια τα οποία όταν γυρίζουμε με τη μυική μας δύναμη δεν κινούν τους τροχούς, δεν θεωρούνται ποδήλατα.

Ποιά είναι τα κριτήρια για την επιλογή ηλεκτρικού ποδήλατου ;

 Αγορά Ηλεκτρικού Ποδήλατου Κριτήρια

 • Το βάρος του ποδηλάτου (με την μπαταρία)
 • Το είδος της μπαταρίας (Λιθίου ή  Gel/Μολύβδου) 
 • Το τύπο του μοτέρ (για να το καταλάβετε, κάντε μικρή βόλτα χωρίς υποβοήθηση):
  • direct drive : φτηνός, βαρύς, μικρή ροπή, μεγάλη αντίσταση στο πετάλι 
  • geared : ακριβός, ελαφρύς, μεγάλη ροπή, καμία αντίσταση στο πετάλι 
 • Η ισχύς P μετριέται σε Watts και (απλουστευμένα) υπολογίζεται ως P = V x I όπου V η τάση της μπαταρίας και I το ρεύμα (Αmp) της μπαταρίας. Άρα τη δύναμη την καθορίζει η μπαταρία.
 • Η χωρητικότητα της μπαταρίας μετριέται σε βατώρες Wh, π.χ μια μπαταρία 36V / 9Ah έχει χωρητικότητα 36 x 9 = 324 Wh. Περισσότερες Wh σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη αυτονομία αλλά και πιο ακριβή μπαταρία.
 • Η πιστοποίηση ότι πληρεί τα ευρωπαικά πρότυπα ασφαλείας ΕΝ15194 και κυκλοφορεί νόμιμα στους δημόσιους δρόμους.
 • Το κυριότερο : η εγγύηση του ποδηλάτου και ιδιαίτερα η εγγύηση της μπαταρίας .
Πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό ποδήλατο ;

Απλουστευμένα, το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι ένα ποδήλατο στο οποίο τοποθετείται επιπλέον ένα σύστημα ηλεκτροκίνησης (μοτέρ-μπαταρίες-χειριστήρια).

Εάν δεν ενεργοποιήσετε την υποβοήθηση, το ηλεκτρικό ποδήλατο δουλεύει όπως κάθε απλό ποδήλατο με μόνη διαφορά το επιπλέον βάρος.

Για να ενεργοποιηθεί η ηλεκτροκίνηση πρέπει να περιστρέφετε τα πετάλια και ανάλογα με την κλίμακα που εσείς επιλέγετε σας δίνει από λίγη εως πολύ βοήθεια.

Οι δυνατότητες των νόμιμων ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι αρκετές για να βοηθούν το μέσο άνθρωπο (85 κιλά) να ανέβει άνετα μια  ” ζόρικη ” ανηφόρα (έως 15% κλίση) χωρίς τον ιδρώτα, κούραση και απογοήτευση που νιώθει με ένα απλό ποδήλατο που τελικά τον ξαναγυρίζει στο κάθισμα του αυτοκινήτου του.

Γιατί τα ποδήλατα που πουλάτε δεν έχουν χειρόγκαζο ;

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα που κατασκευάζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ΕΝ15194, για να κυκλοφορούν νόμιμα στους δημόσιους δρόμους της Ευρώπης, απαγορεύεται να έχουν χειρόγκαζο.

Για όσους για δικούς τους λόγους – και παραβλέποντας τον ΚΟΚ – χρειάζονται οπωσδήποτε χειρόγκαζο, υπάρχουν τα κιτ μετατροπής Sport  με ενισχυμένες μπαταρίες που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στις δύσκολες ανηφόρες ακόμα και χωρίς πετάλι.

Ποιές μπαταρίες είναι καλύτερες οι Λιθίου ή οι Μολύβδου / Gel ;

Από όλες τις απόψεις οι μπαταρίες Λιθίου είναι καλύτερες.

Για την ίδια χωρητικότητα (Wh) οι μπαταρίες Λιθίου ζυγίζουν 70% λιγότερο, έχουν τουλάχιστον διπλάσια αυτονομία και τουλάχιστον 3 πλάσιο χρόνο ζωής  απο τις Gel που σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα είναι και πολύ πιο οικονομικές.

Οι μπαταρίες μολύβδου / Gel χρησιμοποιούνται σε φτηνά ηλεκτρικά ποδήλατα χαμηλών απαιτήσεων.

Και ποιός τύπος μπαταρίας Λιθίου είναι ο καλύτερος ;

Υπάρχουν αρκετοί τύποι (χημεία) μπαταρίας Λιθίου με διαφορές στην ενέργεια ανά μονάδα βάρους και στους θεωρητικούς κύκλους φόρτισης μέχρι να χρειαστεί η αλλαγή τους .

Από την εμπειρία μας με όλους τους τύπους μπαταριών Λιθίου έχουμε διαπιστώσει ότι τελικά ο σημαντικότερος παράγοντας δεν είναι ο τύπος και η θεωρητική ζωή τους αλλά η ποιότητα τους.

Η επιλογή φτηνής μπαταρίας είναι λάθος οικονομία και πέρα από αντι-οικονομική μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη εμπειρία.

Πως θα καταλάβω ποιά μπαταρία είναι καλή ;

Αυτό δεν φαίνεται αν δεν έχεις εξειδικευμένες γνώσεις και εάν δεν διαλύσεις τη μπαταρία.

Την ποιότητα της μπαταρίας την διαπιστώνεις στην χρήση.

Μια καλή μπαταρία θα αποδίδει καλά για πολλά χρόνια ενώ μια φτηνή αν τη ζορίσετε σύντομα θα δημιουργήσει προβλήματα και  θα χρειαστεί αντικατάσταση.

Η μόνη απόδειξη ότι μια μπαταρία είναι καλή, είναι η εγγύηση που τη συνοδεύει.

 

Και τι αυτονομία έχουν οι μπαταρίες ;

Η αυτονομία των μπαταριών επηρεάζεται από τους παρακάτω παράγοντες :

 • από την χωρητικότητα που μετριέται σε Βατώρες Wh (πχ μια μπαταρία 36V / 10Ah (ή10.000 mAh) έχει χωρητικότητα 360Wh (ή 360.000mWh)
 • επιλεγμένη κλίμακα υποβοήθησης (π.χ σε ένα ποδήλατο με 5 κλίμακες υποβοήθησης υπολογίστε μείωση αυτονομίας περίπου 15% για κάθε μεγαλύτερη κλίμακα)
 • τελική ταχύτητα
 • βάρος αναβάτη
 • την κλίση της διαδρομής (επίπεδη – ανηφόρα – κατηφόρα)
 • τα συχνά σταμάτα – ξεκίνα
 • τη θερμοκρασία περιβάλλοντος
 • τη πίεση των ελαστικών και
 • ένταση/διευθυνση ανέμου (αντίθετος – ούριος)

Η ίδια μπαταρία σε διαφορετικά ποδήλατα ή/και διαφορετικά συστήματα ή/και διαφορετικές συνθήκες παρέχει διαφορετική αυτονομία.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα πόσο μεταβάλλεται η αυτονομία μιας μπαταρίας 475Wh σε ένα ποδήλατο βάρους 25 κιλών, ανάλογα με την διαδρομή (επίπεδη -μικτή-ανηφορική) και το βάρος του αναβάτη.

Αυτονομία Μπαταρίας Ποδηλάτου
Και τι ζωή έχουν οι μπαταρίες ;

Η ζωή των μπαταριών μετριέται σε κύκλους πλήρων φορτίσεων – αποφορτίσεων.

Όλες οι επώνυμες – ποιοτικές μπαταρίες Samsung – Panasonic – LG έχουν πάνω-κάτω τους ίδιους κύκλους ζωής.

Στην Green Motors μετά απο 10 χρόνια εμπειρίας, επιλέγουμε τις κατάλληλες μπαταρίες για το κάθε σύστημα και  εγγυόμαστε την μακροζωία – επιδόσεις και ασφάλεια τους.

 

Γιατί δεν πουλάτε μπαταρίες Bosch ;

Γιατί δεν υπάρχουν μπαταρίες Λιθίου Bosch.

Η  Bosch όπως και η Yamaha και η Shimano δεν κατασκευάζουν μπαταρίες Λιθίου, απλά χρησιμοποιούν τις μπαταρίες επώνυμων κατασκευαστών και τις βάζουν σε δικά τους “κουτιά” που συνοδεύουν τα μοτέρ τους.

Κάποιοι κατασκευαστές για τις μπαταρίες 400Wh δίνουν αυτονομία 120Km ενώ εσείς 60Km. Πώς εξηγείται αυτό ;

Γνωρίζουμε και σας λέμε εξαρχής τις πραγματικά αναμενόμενες αυτονομίες των μπαταριών κάτι που σύντομα εξάλλου θα διαπιστώσετε και μόνοι σας.

Είναι οι αυτονομίες που επιτυγχάνει ο μέσος αναβάτης που αγοράζει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για να το χρησιμοποιεί εντατικά ώστε να ξεπερνά τις ανηφόρες που τον εξαντλούν με το απλό ποδήλατο.

Αποφεύγουμε τις υπερβολές και τις υπερ-αισιόδοξες προβλέψεις που στηρίζονται σε ιδανικές συνθήκες χωρίς ανηφόρες και με ελάχιστη χρήση της υποβοήθησης.

Κίτ Μετατροπής Ποδηλάτου

Είναι το ποδήλατο μου κατάλληλο για να γίνει ηλεκτρικό ;

Εάν έχετε ένα φτηνό ποδήλατο άγνωστου κατασκευαστή, το πιθανότερο είναι ότι δεν αξίζει να επενδύσετε πάνω του και κυρίως να ρισκάρετε με την ασφάλεια σας.

Από το 2009 έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες κιτ ηλεκτροκίνησης και έχουμε δεί τα προβλήματα που μελλοντικά προκύπτουν εάν το ποδήλατο είναι ακατάλληλο ή όταν επιλεγεί το λάθος κιτ για τις ανάγκες και το ποδήλατο.

Εάν έχετε ένα καλό ποδήλατο, φέρτε το στο κατάστημα μας να το ελέγξουμε και θα σας προτείνουμε το κατάλληλο κιτ για τις ανάγκες και την απόλυτη ασφάλεια σας.

Ποιό κιτ είναι κατάλληλο για εμένα ;

Αυτό εξαρτάται απο αρκετούς παράγοντες επειδή ο καθένας έχει διαφορετικές απαιτήσεις και σωματότυπο .

Η βασική επιλογή γίνεται ανάλογα με την επιθυμητή χρήση ( μοτέρ για ανηφόρες ή μοτέρ για ταχύτητα ), το ποδήλατο, το βάρος του αναβάτη και το σημαντικότερο έίναι η επιλογή κατάλληλης μπαταρίας.

Μα γιατί μόνο 250 Watt ? Δεν είναι καλύτερα τα κίτ των 500 ή 1.000 Watt ;

Ένας γυμνασμένος ποδηλάτης “αποδίδει” σαν ένα μοτέρ με ισχύ 200 Watt.

Tοποθετώντας ένα κιτ Urban με μοτέρ 250 Watt είναι σαν να βοηθάει στο πετάλι ένας αόρατος γυμνασμένος συνεπιβάτης με ασήμαντο βάρος.

Η βοήθεια αυτή δεν μετατρέπει το ποδήλατο σε “μηχανάκι”, αλλά είναι υπεραρκετή για τις ανάγκες της καθημερινής μετακίνησης και τις ανηφόρες, χωρίς την κούραση, ιδρώτα και απογοήτευση που νιώθετε με τη χρήση του απλού ποδηλάτου.

Για όσους είναι πάνω απο 95 κιλά ή θέλουν υψηλές επιδόσεις – παραβλέποντας τον ΚΟΚ – , υπάρχουν τα κιτ μετατροπής Sport με ενισχυμένες μπαταρίες ισχύος μέχρι 1750W και χωρητικότητα έως 800Wh που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στις δύσκολες ανηφόρες ακόμα και χωρίς πετάλι.

Για να αποδώσει το οποιοδήποτε κιτ μεγάλη ισχύ, χρειάζεται καλής ποιότητας μπαταρία.

Η μπαταρία είναι το κλειδί και το κόστος για να αποκτήσετε μεγάλη ισχύ και αυτονομία.

Μπορώ να τοποθετήσω το κίτ μόνος μου ;

Ναί, εάν έχεις σχετική εμπειρία και διαθέτεις τα εργαλεία που χρειάζονται.

Για όποιον δεν θέλει να ασχοληθεί, αναλαμβάνουμε εμείς την τοποθέτηση με κόστος που θα συμφωνηθεί αφού δούμε το ποδήλατο.

Τι εγγύηση έχουν τα κίτ ;

Τα κίτ κατηγορίας Urban 24 μήνες

Τα κιτ κατηγορίας Sport 12 – 18 μήνες.