Αγορά Ηλεκτρικού Ποδηλάτου

Γιατί να αγοράσω ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ;

Γιατί προσφέρει Χαρά και Χρησιμότητα

Δηλαδή ευκολία και οικονομία στη μετακίνηση – γυμναστική – ελευθερία 

(* προϋπόθεση : μην επιλέξεις το πιο φτηνό, ψάξτο, ενημερώσου και  επίλεξε σωστά )

Χρειάζομαι δίπλωμα για να οδηγήσω ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ;

Σύμφωνα με το Άρθρο 2 του ΚΟΚ ποδήλατο είναι : Το όχημα δύο τουλάχιστον τροχών το οποίο κινείται με τη μυϊκή δύναμη εκείνων που επιβαίνουν και μπορεί να υποβοηθείται με βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ισχύος 0,25 KW (250W) η ισχύς του οποίου μειώνεται σταδιακά και τελικά μηδενίζεται όταν η ταχύτητα του οχήματος φθάσει τα 25 χλμ/ώρα ή και νωρίτερα, εάν σταματήσει η ποδηλάτηση.

Τα ποδήλατα δεν χρειάζονται πινακίδες, ασφάλεια και δίπλωμα οδήγησης.

Εάν σε ποδήλατο τοποθετηθεί κινητήρας βενζίνης ή ηλεκτρικό μοτέρ μεγαλύτερο απο 250W τότε θεωρείται μοτοποδήλατο και χρειάζεται πινακίδες κυκλοφορίας, ασφάλεια και δίπλωμα οδήγησης.

Τα δίκυκλα που δεν έχουν καθόλου πετάλια ή που έχουν πετάλια τα οποία όταν γυρίζουμε με τη μυική μας δύναμη δεν κινούν τους τροχούς, δεν θεωρούνται ποδήλατα.

Ποιά είναι τα κριτήρια για την επιλογή ηλεκτρικού ποδήλατου ;

 Αγορά Ηλεκτρικού Ποδηλάτου Κριτήρια

  • Η ποιότητα και το βάρος του ποδηλάτου με την μπαταρία
  • Το είδος της μπαταρίας (Λιθίου ή  Gel/Μολύβδου) 
  • Η χωρητικότητα της μπαταρίας μετριέται σε βατώρες Wh, Περισσότερες Wh σημαίνει πιο ακριβή μπαταρία με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερη αυτονομία.
  • Η πιστοποίηση ότι πληρεί τα ευρωπαικά πρότυπα ΕΝ15194 και κυκλοφορεί νόμιμα στους δημόσιους δρόμους.
  • Το κυριότερο : η εγγύηση του ποδηλάτου και ιδιαίτερα η εγγύηση της μπαταρίας .
Πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό ποδήλατο ;

Για να ενεργοποιηθεί η ηλεκτροκίνηση πρέπει να περιστρέφετε τα πετάλια και ανάλογα με την κλίμακα που εσείς επιλέγετε σας δίνει από λίγη εως πολύ βοήθεια.

Οι δυνατότητες των νόμιμων ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι υπερ-αρκετές για να βοηθούν το μέσο άνθρωπο (85 κιλά) να ανέβει πολύ άνετα μια  ” ζόρικη ” ανηφόρα (έως 15% κλίση) χωρίς τον ιδρώτα, κούραση και απογοήτευση που νιώθει με ένα απλό ποδήλατο που τελικά τον ξαναγυρίζει στο κάθισμα του αυτοκινήτου του.

Γιατί τα ποδήλατα που πουλάτε δεν έχουν χειρόγκαζο ;

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα που κατασκευάζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ΕΝ15194, για να κυκλοφορούν νόμιμα στους δημόσιους δρόμους της Ευρώπης, απαγορεύεται να έχουν χειρόγκαζο.

Για όσους για δικούς τους λόγους και παραβλέποντας τον ΚΟΚ, χρειάζονται οπωσδήποτε χειρόγκαζο, υπάρχουν τα κιτ μετατροπής Sport  με ενισχυμένες μπαταρίες που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στις δύσκολες ανηφόρες ακόμα και χωρίς πετάλι.

Πως θα καταλάβω ποιά μπαταρία είναι καλή ;

Την ποιότητα της μπαταρίας την διαπιστώνεις στην χρήση.

Μια καλή μπαταρία Λιθίου θα αποδίδει καλά για πολλά χρόνια ενώ μια φτηνή αν τη ζορίσετε σύντομα θα δημιουργήσει προβλήματα και  θα χρειαστεί αντικατάσταση.

Η επιλογή φτηνής μπαταρίας είναι λάθος οικονομία και πέρα από αντι-οικονομική μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη εμπειρία.

Η μόνη απόδειξη ότι μια μπαταρία είναι καλή, είναι η γραπτή εγγύηση.

Τι αυτονομία έχουν οι μπαταρίες ;

Η αυτονομία των μπαταριών επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Οι κυριότεροι είναι οι παρακάτω :

  • από την χωρητικότητα της μπαταρίας που μετριέται σε Βατώρες Wh 
  • την επιλεγμένη κλίμακα υποβοήθησης (π.χ σε ένα ποδήλατο με 5 κλίμακες υποβοήθησης υπολογίστε μείωση αυτονομίας περίπου 15% για κάθε μεγαλύτερη κλίμακα)
  • το βάρος αναβάτη + ποδήλατο
  • την κλίση της διαδρομής (επίπεδη – ανηφόρα – κατηφόρα)

Δείτε στον παρακάτω πίνακα πόσο μεταβάλλεται η αυτονομία μιας μπαταρίας 475Wh σε ένα ποδήλατο βάρους 25 κιλών, ανάλογα με την διαδρομή (επίπεδη -μικτή-ανηφορική) και το βάρος του αναβάτη.

Αυτονομία Μπαταρίας Ποδηλάτου
Τι ζωή έχουν οι μπαταρίες ;

Οι κύκλοι ζωής των καλών μπαταριών Λιθίου σε ένα σωστά σχεδιασμένο σύστημα ηλεκτροκίνησης, επηρεάζονται κυρίως απο τον ρυθμό και το βάθος αποφόρτισης της μπαταρίας.

Για την ίδια μπαταρία Λιθίου οι κύκλοι ζωής μπορεί να είναι απο 600 εως 3.000.

Στην Green Motors μετά 10 χρόνια εμπειρίας, επιλέγουμε τις κατάλληλες μπαταρίες για το κάθε σύστημα και εγγυόμαστε γραπτά την μακροζωία – επιδόσεις και ασφάλεια τους.

 

 

Κίτ Μετατροπής Ποδηλάτου

Είναι το ποδήλατο μου κατάλληλο για να γίνει ηλεκτρικό ;

Εάν έχετε ένα πολύ φτηνό ποδήλατο, το πιθανότερο είναι ότι δεν αξίζει να επενδύσετε πάνω του και κυρίως να ρισκάρετε με την ασφάλεια σας.

Από το 2009 έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες κιτ ηλεκτροκίνησης και έχουμε δεί τα προβλήματα που μελλοντικά προκύπτουν εάν το ποδήλατο είναι ακατάλληλο ή όταν επιλεγεί το λάθος κιτ για τις ανάγκες σας και το ποδήλατο.

Εάν έχετε ένα καλό ποδήλατο, φέρτε το στο κατάστημα μας να το ελέγξουμε δωρεάν και να προτείνουμε το κατάλληλο κιτ.

Ποιό κιτ είναι κατάλληλο για εμένα ;

Αυτό εξαρτάται απο τις απαιτήσεις και το σωματότυπο του αναβάτη.

Μα γιατί μόνο 250 Watt ? Δεν είναι καλύτερα τα κίτ των 500 ή 1.000 Watt ;

Ένας γυμνασμένος ποδηλάτης “αποδίδει” σαν ένα μοτέρ με ισχύ 200 Watt.

Tοποθετώντας ένα κιτ Urban με μοτέρ 250 Watt είναι σαν να βοηθάει στο πετάλι ένας αόρατος γυμνασμένος συνεπιβάτης με ασήμαντο βάρος.

Η βοήθεια αυτή δεν μετατρέπει το ποδήλατο σε “μηχανάκι”, αλλά είναι υπεραρκετή για τις ανάγκες της καθημερινής μετακίνησης και τις ανηφόρες, χωρίς την κούραση, ιδρώτα και απογοήτευση που νιώθετε με τη χρήση του απλού ποδηλάτου.

Για όσους είναι πάνω απο 100 κιλά ή θέλουν υψηλές επιδόσεις – παραβλέποντας τον ΚΟΚ – , υπάρχουν τα κιτ μετατροπής Sport με ενισχυμένες μπαταρίες ισχύος μέχρι 2.500W και χωρητικότητα έως 800Wh που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στις δύσκολες ανηφόρες ακόμα και χωρίς πετάλι.

Η μπαταρία είναι το κλειδί και το μεγάλο κόστος για να αποκτήσετε μεγάλη ισχύ.

Μπορώ να τοποθετήσω το κίτ μόνος μου ;

Ναί, εάν έχεις σχετική εμπειρία και διαθέτεις τα εργαλεία που χρειάζονται.

Για όποιον δεν θέλει να ασχοληθεί, αναλαμβάνουμε εμείς την τοποθέτηση με κόστος που θα συμφωνηθεί αφού δούμε το ποδήλατο.

Τι εγγύηση έχουν τα κίτ ;

Τα κίτ κατηγορίας Urban 24 μήνες

Τα κιτ κατηγορίας Sport 12 – 18 μήνες.